:: Ahlan wa Sahlan wa Marhaban Bikum ::


Wednesday, February 25, 2009

Peristiwa Bulan Rabiul Awwal

Pengertian Bulan Rabiul Awwal bermaksud bulan di mana bermulanya musim bunga bagi tanaman. Mengikut kebiasaannya di Tanah Arab, sewaktu bulan Rabiul Awwal pokok buah-buahan mula berbunga dan seterusnya berbuah.Maka nama bulan ini diambil sempena musim berbunga tanaman mereka. Dan setelah kedatangan Islam, Rasulullah saw telah mengekalkan nama Rabiul Awwal ini sehinggalah sekarang.

Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Rabiul Awwal

Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiul Awwal ini dan di antaranya ialah;

- Kelahiran junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw.

Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang. Walau bagaimanapun ada sumber yang lain mengatakan bahawa nabi lahir pada 9 Rabiul Awwal tahun Gajah.

- Perlantikan Nabi menjadi Rasul.
Di bulan Rabiul Awwal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi saw berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulalah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.

- Hijrah

Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yathrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiul Awwal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiul Awwal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.

- Peperangan.

Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah saw antara tentera Islam dan tentera kuffar. Di antara peperangan yang berlaku di bulan Rabiul Awwal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan),Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.

- Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah saw.

Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiul Awwal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.

Ya Rasulullah, sesungguhnya kami amat merinduimu...

- Abu Bakar ra. menjadi khalifah

Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar r.a di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengebumian jenazah Rasulullah saw yang diketuai oleh Saidina Ali ra dan Ahli Bait Rasulullah saw.

- Pembukaan Iraq
Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.

- Pembukaan Baitul Muqaddis

Salahuddin al-Ayyubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.

- Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol

Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

Sumber : http://www.al-azim.com/

No comments:

Related Posts with Thumbnails
Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template